This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

PINK EDITION Last piece available. The Magic Is On dress - variable, upcycled and ethical.

Kind to you, kind to the planet

Košík 0

No more products available for purchase

Products
Pair with
Add order notes
Is this a gift?
Subtotal Free
View cart
Shipping, taxes, and discount codes are calculated at checkout

Deadstock: Udržitelné řešení nebo greenwashing?

Deadstock: Udržitelné řešení nebo greenwashing?

Před několika lety jsem poslouchala podcast se zakladatelkou jedné známé udržitelné módní značky. Mluvila o různých přístupech k udržitelné módě, ale jedna věta mi utkvěla v paměti: "Používání deadstock, organické bavlny nebo recyklovaného polyesteru se nerovná udržitelnosti. Udržitelnost je mnohem víc, je to “nadpojem”." Tato myšlenka mě přiměla k hlubšímu zamyšlení nad tím, co skutečně znamená zodpovědná móda.

Co je deadstock?

Deadstock, neboli přebytečné látky z předchozí výroby, se stal populárním řešením pro značky, které chtějí být zodpovědnější. Na první pohled to zní skvěle - využíváme materiál, který by jinak skončil na skládce. Ale je to opravdu tak jednoduché?

Realita je složitější. Zodpovědná móda má mnohem hlubší význam a více ukazatelů než jen použití deadstock materiálů nebo organické bavlny. Jde o systematický přístup, který řeší problémy módního průmyslu v celé jeho šíři.

Výzvy spojené s používáním deadstocku

Jedním z hlavních problémů deadstock materiálů je nedostatek transparentnosti. Často nevíme, odkud tyto látky pocházejí, jaké chemikálie byly použity při jejich výrobě, ani proč nebyly původně použity. Bez těchto informací je těžké posoudit, zda je jejich použití skutečně udržitelné.

Existují obavy, že některé továrny záměrně nadprodukují látky, protože vědí, že je mohou prodat jako deadstock. To podrývá celý koncept udržitelnosti a může vést k ještě větší nadprodukci.

Dalším aspektem je greenwashing - nekalé marketingové praktiky. Některé značky mohou používat deadstock jako hlavní argument své udržitelnosti, aniž by se zabývaly dalšími důležitými aspekty, jako je etická výroba, spravedlivé mzdy nebo snižování celkové produkce.

Komplexní přístup k udržitelnosti

To neznamená, že bychom měli deadstock úplně zavrhnout. Může být cenným zdrojem pro menší designéry nebo značky, které potřebují přístup k levnějším materiálům. Ale neměli bychom ho považovat za všelék na problémy módního průmyslu.

Skutečná udržitelnost v módě vyžaduje komplexní přístup. Zahrnuje používání recyklovatelných a biologicky rozložitelných materiálů, nové formy navrhování jako je upcyklace, transparentnost v celém dodavatelském řetězci, etickou výrobu, ale také změnu našeho přístupu k nakupování a spotřebě módy.

Náš přístup v ADVA Studios

V ADVA se snažíme na tyto výzvy reagovat. Zaměřujeme se na transparentnost, etickou výrobu a vytváření kvalitních, nadčasových kousků, které vydrží dlouho. Věříme, že udržitelnost v módě je cesta, ne cíl, a každý den se snažíme být o něco lepší.

A právě organický deadstock je nový směr, který jsme do našeho konceptu zapojili. Dáváme zapomenutým látkám nový příběh, ale stále známe jejich transparentní cestu.